Tai Chi Tao en Qigong in Amsterdam, Weesp en omstreken

Wat is Tai Chi Tao Qigong?

Tai Chi Tao Qigong zijn ontspannings-, en gezondheidsoefeningen volgens de Taoïstische filosofie uit de Chinese vijf-elementenleer. Het is meditatie in beweging.

De oefeningen heffen blokkades op (bijv. ten gevolge van drukte en stress) waardoor herstel van het lichaam wordt bevorderd, met als gevolg dat de levensenergie (chi) beter gaat stromen en dat geeft een energieker gevoel. De bewegingen worden met aandacht (mindful) gedaan waardoor je ademhaling verbetert en een diepe ontspanning volgt. Je vindt rust in de bewegingen, beweging in rust. Bovendien verscherpt je lichaamsbewustzijn, waardoor je lichaamshouding verbetert. Alle spieren doen mee waardoor je soepel blijft. In al hun eenvoud zijn de bewegingen zeer effectief.

Er zijn veel verschillende stijlen. In mijn lessen ligt de nadruk op de rustige aspecten van qigong: zachtheid, de ademhaling, meditatie, gezondheid, harmonie, balans tussen lichaam en geest, yin en yang. De oefeningen bestaan uit zachte vloeiende bewegingen, waardoor de levensenergie in onszelf in beweging wordt gebracht. We leren ook energie te sturen naar die delen van het lichaam die daar behoefte aan hebben. Een belangrijk principe in de qigong is: ‘Daar waar je aandacht gaat, gaat de chi’. En dat is precies wat met de oefeningen wordt beoogd, dat de chi vrij gaat stromen, zodat het lichaam soepel, zacht en ook krachtig wordt. Vanuit die zachte aandacht wordt tevens de geest uitgenodigd om tot rust te komen. Zo zet je een positieve spiraal in werking. Het gaat dus niet alleen om de beweging, maar ook om het bewustzijn; helemaal in het hier en nu te zijn. De oefeningen zijn aangenaam om te doen. Plezier hebben in de bewegingen en voelen dat je lichaam en geest ontspannen, is fijn. Indien er beperkingen zijn, kunnen de oefeningen worden aangepast.

Deskundigheid
Ik volgde de docentenopleiding bij Jan Kraak († 2008 ). Hij was in 1981 een van de oprichters van de Oostelijke Groep Tai Chi Tao Qigong Leraren. Jaarlijks bezoek ik de docentendag van de Tai Chi Tao Qigong leraren en ik volg jaarlijks bijscholingen en lessen bij andere leraren, o.a. Caroline Post -Bamboe qigong, Koen Tangelder – Meridiaan qigong (van Dirk Oellibrandt)  en Mijanou Latul – Chinese qigong.

Interesse?

Meld je aan als je belangstelling hebt en kom een keer mee doen.
Neem contact op met Tineke Mesman. Telefoon: 06 44 884  775
tineke@aangenaamouder.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *